Със 135 гласа за“ парламентът прие на първо четене бюджета на

...
Със 135 гласа за“ парламентът прие на първо четене бюджета на
Коментари Харесай

От народното събрание: От догодина вдигаме заплатите и пенсиите

Със 135 гласа „ за “ Народното събрание одобри на първо четене бюджета на ДОО. В план-сметката на публичното обезпечаване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11%, а оптималният застрахователен приход се подвига от 3400 на 3750 лв..

Работодателите ще заплащат болничния единствено за първите два дни, а не за три, както е сега.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд – 4,3 на 100.

Увеличават се разноските за осигуровки и на служащия, и на работодателя. Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева

Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв..

По-рано през днешния ден Народното събрание одобри на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за идната година, който е стойност над 8 милиарда лв.. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и Движение за права и свободи, откакто подкрепящите ръководството оповестиха, че са се договорили да прекратят разногласията си към управление нова Здравната каса, като изискат оставките и на нейния шеф и на определения през вчерашния ден подуправител.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР